fot. arch. Zbigniewa Januszyka

A nóż się przyda

Którą stal wybrać i jaka powinna być jej twardość? Na jaki typ głowni się zdecydować i który rodzaj krawędzi tnącej będzie nam najbardziej odpowiadał? Postawmy te kwestie na ostrzu noża!

Niekwestionowany mistrz, jeden z najwyżej cenionych na świecie twórców noży (także myśliwskich), Robert Waldorf Loveless (1929–2010) powiedział, że rozłupywaliśmy kawałek krzemienia, aby uzyskać ostrza, na długo przed wynalezieniem koła. I nieważne, jak bardzo staniemy się skomplikowani i nowocześni. Gdy bierzemy do ręki nóż, cofamy się do korzeni. Problem polega jednak na tym, że nie wszyscy myśliwi wiedzą, po jaki nóż sięgnąć. Dlatego zdecydowaliśmy się udzielić naszym czytelnikom kilku wskazówek.

Jedną ze stali stosowanych do produkcji noży jest stal węglowa, składająca się prawie w stu procentach z węgla i żelaza oraz śladowych ilości innych pierwiastków. Jedyną wadą tego doskonałego materiału, cenionego przez twórców noży z racji łatwości obróbki, agresji cięcia i trwałości ostrzenia, jest szybkie rdzewienie. O taki nóż trzeba dbać: myć go po każdym użyciu, wycierać do sucha i konserwować. Niekiedy prowadzi to do komicznych sytuacji. Zdarzyło się, że myśliwy, który chciał spróbować dopiero co uwędzonej, kruchej i aromatycznej kiełbasy z dzika, pożyczył od kolegi po strzelbie nóż. Jego właściciel nie wspomniał tylko, że głownia ze stali węglowej została właśnie zakonserwowana balistolem. Ponoć nieszczęsnemu amatorowi dziczyzny jeszcze przez długi czas odbijało się olejem do broni.

Inne stale często wykorzystywane do produkcji ostrzy to stale stopowe (nierdzewne i rdzewne), czyli stale, które oprócz węgla zwierają inne pierwiastki, takie jak wolfram, molibden, wanad czy chrom. Dzięki tym dodatkom otrzymano stal, która charakteryzuje się odpowiednimi walorami użytkowymi.

Rozwój metalurgii przyczynił się do powstania jeszcze jednej, coraz częściej stosowanej do wyrobu noży stali – proszkowej. Jej zaletami są jednorodność składu i drobnoziarnistość. Pozwala to na wytworzenie doskonałych głowni, odpornych na uszkodzenia, ale także sprężystych i twardych.

Tak dochodzimy do kolejnej kwestii, niezwykle istotnej podczas wyboru noża myśliwskiego. Mam na myśli twardość stali, którą wyraża się w stopniach HRC w skali Rockwella. Pokrótce: im wyższy stopień HRC, tym twardsza stal i lepsze ostrze (ale tylko do pewnych granic, bo stal staje się w końcu twarda i krucha jednocześnie).

Podziel się
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Inne ciekawe artykuły

Polowanie i myśliwy

Tropiciel śladów

Na przestrzeni lat Marek Piotr Krzemień przekonał się, że łowiectwo, które towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów, będąc nawet siłą napędową cywilizacji, pozostawiło ślady niemal w

Broń

Skompletuj arsenał

Rozsądny myśliwy powinien dysponować kilkoma sztukami broni do celów łowieckich. Warto starannie przemyśleć przeznaczenie każdej jednostki. Istotny jest taki dobór, by broń mogła się skutecznie

Kynologia

Z psem po bukiet

Myśliwi polujący na ptactwo są przede wszystkim miłośnikami pracy z psami. Przez cały rok doskonalą formę swoich pupili tylko po to, żeby dosłownie kilka razy

Temat miesiąca

Emocje kontra rozum

W wielu miejscach Europy myśliwy cieszy się szacunkiem. Niestety, w Polsce zostaliśmy „mordercami”, a polowanie z wyszkolonym psem uznawane jest za „znęcanie się nad zwierzętami”.

Broń

Lornetka dla selekcjonera

W dobie popularności lunet termo- i noktowizyjnych klasyczne nocne lornetki powoli stają się przeżytkiem. Zastępuje je sprzęt o parametrach 10 × 42. Aby ułatwić naszym