fot. K-H Volkmar

Z książęcego zwierzyńca

Daniel pochodzi z Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego, ale do górnego plejstocenu zasięgiem występowania obejmował niemal całą Europę. Nasi monarchowie – Stefan Batory i Jan III Sobieski – przekazywali daniele w darze. O tym, jak świetnie zadomowiły się w naszych łowiskach, przekonuje przykład pewnego śląskiego koła.

Swoją obecność w rewirach koła „Daniel” z Tychów ten gatunek zwierzyny płowej zawdzięcza dawnym włodarzom tych terenów – książętom Anhalt-Köthen-Pless i ich następcom Hochbergom. Arystokraci sprowadzili je – obok jeleni sika i żubrów – do swoich zwierzyńców. Warto wspomnieć, że te ostatnie również występowały za czasów książęcych w obwodzie dzierżawionym obecnie przez koło. Pierwszy byk żubra w Puszczy Pszczyńskiej został ustrzelony przez cesarza Wilhema także w tych rewirach. Stawiając sobie za przykład dawnych właścicieli tych obszarów i ich dbałość o zwierzostan, myśliwi z tyskiego koła „Daniel” postanowili powrócić do chlubnych tradycji.

Koło to powstało zaraz po wojnie. W 1946 roku do ówczesnych władz jako pierwszy z prośbą o zezwolenie na polowanie zgłosił się Jan Czardybon. Zezwolenie takowe otrzymał, a jego legitymacja miała numer jeden. Dzisiaj w „Danielu” polują jego syn i wnuk.

Początkowo plany odstrzału zakładały strzelenie zaledwie kilku danieli i saren. Przyjmując zasadę, że kto nie hoduje, ten nie poluje, Ślązacy przystąpili do działania. Zaczęli od poprawy warunków bytowania zwierzyny. Włączyli się w akcję sadzenia lasu, którego powierzchnia z roku na rok wzrastała. Dzięki takim działaniom i powstającym licznym młodnikom już po kilku latach stan zwierzyny grubej uległ poprawie. Przybywało danieli i saren, a także zwiększały się stany dzików.

Istnieje kilka teorii tłumaczących, dlaczego daniele upodobały sobie rewiry koła. Z pewnością nie bez znaczenia pozostaje fakt, że myśliwi uprawiają kilkanaście hektarów poletek, na których sieją kukurydzę i owies. Koszą również 48 hektarów łąk śródleśnych, a z siana robią baloty z kiszonką, które wykładają zimą. Sadzą śródleśne sady – stanowiące w pełni naturalne karmowiska. Istotne może być również kupowanie co roku przez koło kilkudziesięciu ton karmy suchej, soczystej i treściwej, którą wykłada się w 35 paśnikach i wykorzystuje do tworzenia pasów zaporowych. A może chodzi o to, że w każdym fragmencie łowiska daniele i inne kopytne znajdują potrzebne im do życia mikroelementy, dostarczane w lizawkach z solą? Pozostaje jeszcze kwestia wzmocnienia puli genowej. W celu wymieszania krwi koło kilkakrotnie zasilało łowisko osobnikami zakupionymi w renomowanych hodowlach.

Podziel się
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Inne ciekawe artykuły

Broń

Suchy trening

Zbliża się sezon polowań zbiorowych na ptactwo i zwierzynę grubą. Nie każdy ma wystarczająco dużo czasu, aby kilka razy w tygodniu jeździć na strzelnicę i

Polowanie i myśliwy

Pijany rykoszet

Alkohol znika z polowania. Myśliwy z czerwonym nosem to obrazek sprzed lat, ale zdarzają się jednak incydenty. Są wyjątkowo groźne dla zdrowia i życia, ale

Polowanie i myśliwy

Przechytrzyć przecherę

Sukces podczas polowania na drapieżniki nie zależy od mistrzowskiego opanowania technik wabienia. Wystarczy w miarę wiernie naśladować kniazienie zająca, a do dubeltówki czy drylingu załadować

Broń

Spór o pióro

Niektórzy z naszych przeciwników chcą natychmiastowego wprowadzenia gruntownych zmian na liście gatunków łownych. Domagają się zakazu strzelania do pióra. Jeżeli nie będziemy w sposób merytoryczny

Kynologia

Na tropie rogacza

Praktyka łowiecka pokazuje, że odnalezienie kozła może okazać się trudne, jeżeli nawet padnie on w ogniu. Przeszkadza w tym wysoka gęsta roślinność i problem z